DE BEGELEIDING


IN MIJN BEGELEIDING WERK IK O.A. MET


  • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
  • psychotherapeutische technieken
  • hypnotherapeutische technieken
  • EMDR
  • mindfulness
  • visualisaties en geleide fantasie
  • werken met creativiteit
  • stervensbegeleiding

Ademhalingstechnieken


Stress heeft een directe invloed op je ademhaling. Wanneer je zenuwachtig en gestrest bent, adem je oppervlakkiger en sneller. Door middel van een aantal oefeningen kun je de controle krijgen over je ademhaling. Hierdoor kun je je lichaam sneller tot rust brengen. Beheersing van de ademhaling is verder belangrijk omdat het een grote rol speelt bij ontspanningsoefeningen en het verbeteren van het slaappatroon.

Ontspanningsoefeningen


Spanningen kunnen oplopen en tot lichamelijke klachten en stress leiden. Deze spanningen beperken je creatieve vermogen en staan persoonlijke groei in de weg. Ontspannen kun je gelukkig leren. Er zijn oefeningen om fysiek, mentaal en spiritueel tot volledige ontspanning te komen.

Psychotherapeutische technieken


Cognitieve en gedragsmatige interventies


De technieken zijn niet alleen toepasbaar bij psychosociale problemen maar onder andere ook bij lage rugpijn en het prikkelbare darmsyndroom. De nadruk ligt op begeleiding bij angst, depressie en somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Motiverende gespreksvoering



Men is niet altijd in staat of bereid zijn gedrag te veranderen. Met behulp van motivatie-technieken is het mogelijk hier invloed op uit te oefenen. De kans dat levensstijl adviezen rondom lichamelijke klachten worden uitgevoerd is groter wanneer de motivatie toeneemt.

Oplossingsgerichte gesprekken



Deze breed toepasbare methode kan op allerlei terreinen worden ingezet. Er wordt niet uitgegaan van je beperkingen, maar wel van de voor jou probleemoplossende strategieën.

Mindfulness


Bij onplezierige gedachten en gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Helaas heeft dit vaak een averechts effect.
Je wordt uitgenodigd je gedachten en gevoelens juist toe te laten. Door het oefenen met bewuster in het leven staan- leer je aandacht te schenken aan wat zich in het hier en nu aan ons voordoet, zonder te oordelen. Zo kan ruimte ontstaan om op een andere, wellicht behulpzame manier met je gevoelens en gedachten om te gaan.
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat na de diagnose kanker een grotere kwaliteit van leven wordt ervaren en dat depressieve en angstklachten beter controleerbaar worden.

Geleide fantasie of visualisatie


Een geleide fantasie of visualisatie is een methode om tot diepe ontspanning te komen, en van daar uit toegang te krijgen tot onbewuste en onverwerkte kinderbeelden (regressie). Bij een geleide fantasie vertelt de therapeut een verhaal, dat een kader geeft en tegelijkertijd veel ruimte laat voor je eigen invulling, voor jouw verhaal. Op deze manier kunnen op een veilige manier jeugdervaringen boven komen. Je kunt naar jezelf kijken en delen van je onbewuste bereiken zonder er zelf deelgenoot van te zijn. Als het onbewuste bewust wordt, verliest het zijn sterke kracht die het in het dagelijks leven over je denken, je emoties en je lichaam uitoefent.

EMDR


EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Sommige ervaringen kunnen zo diep ingrijpen dat op het moment dat het gebeurt de hersenen de prikkels niet op een normale manier kunnen verwerken. Dit gebeurt als vanzelf en heeft een beschermende functie. Normaal gesproken worden ervaringen in de remslaap verwerkt, bij trauma's hoeft dat niet altijd het geval te zijn en blijft de herinnering als het ware in het onbewuste gedeelte van de hersenen 'hangen' Op gebeurtenissen die lijken op het trauma of aan het trauma gekoppeld zijn, kunnen spanningen of angsten weer optreden of opnieuw beleefd worden, met veel emotionele lading als gevolg. Met EMDR therapie wordt de traumatische ervaring alsnog verwerkt op een snelle manier. De herinnering aan de gebeurtenis blijft wel bestaan, maar de emotionele lading verdwijnt.

Werken met creativiteit


In mijn sessies is er ruimte voor creatieve expressie (beeldende therapie). De kracht van beeldende therapie zit er voor jou vooral in dat je zelf kunt bepalen wat je wilt doen en hoe je het gaat doen: je kunt zelf de regie voeren. Met beeldende therapie kun je je verhaal kwijt, de emoties die je weggestopt hebt verwerken, tot rust komen en de balans hervinden. In vorm en kleur vertel je over wat je meemaakte. Positieve  én negatieve emoties kun je veilig toevertrouwen aan het papier. Werken met symbolen, beeldende meditatie, muziek als inspiratie, je levensweg in beeld: je kiest voor de beeldende therapie die jou aanspreekt.

Stervensbegeleiding


De laatste levensfase is aangebroken. Het onvermijdelijke moet aanvaard worden. Ondanks de ziekte kan het een periode zijn, waarin naast het verdriet en de pijn, er ook nog veel afgerond en gezegd kan worden. Deze fase is voor de stervende en voor de naasten vaak een onzekere periode met veel verdriet, boosheid en andere emoties. Er verandert veel en er zijn veel nieuwe vragen. Hoe ga je om met die grote en kleine vragen waar je nieuwe antwoorden op zoekt? Het kan dan heel welkom zijn om daarbij hulp te krijgen.