WAT IS HYPNOSE


Inleiding


Er is een groeiende belangstelling voor hypnose. Sinds 1966 zijn er meer dan 7000 artikels over hypnose gepubliceerd in belangrijke medische tijdschriften. Wereldwijd is er heel veel onderzoek bezig over de effecten van hypnose, en over de veranderingen in het lichaam en in de hersenen bij mensen die in hypnose gaan.
Een van de meest bekende en interessantste toepassingen van hypnose is pijn bestrijden en controleren. De globale resultaten van talrijke onderzoeken zijn voldoende overtuigend om een ruimere toepassing van hypnose bij patiënten die pijn lijden te verdedigen.
Hypnose kan gemakkelijk ingepast worden in andere behandelingsprogramma’s : meestal verhoogt hypnose het effect van de medicatie bijvoorbeeld.

Hypnose - Wat gebeurt er in hypnose?


Wij kennen allemaal spontane trance toestanden, wanneer we verdiept zijn in een boek, of helemaal opgaan in een film. We kunnen autorijden, en plotseling op onze bestemming aankomen, zonder dat we duidelijk weten hoe we daar gekomen zijn : je had je zintuigelijke ervaringen elders.
In hypnose gebruiken we deze natuurlijke trance toestand om er bepaalde problemen of onaangename gevoelens mee te beïnvloeden, of om veranderingen te bereiken.
De meeste mensen ervaren hypnose als een prettige, ontspannen toestand. In hypnose kan je opgaan in je eigen beelden en belevingen, en alle gevoelens die daarbij horen, en ondertussen toch goed bewust zijn van wat er gebeurt. Niemand kan je in hypnose iets laten doen, wat je niet wil. Jij hebt de controle, en kan op elk moment uit hypnose komen als je dat wilt. De therapeut die je in hypnose laat gaan, is te vergelijken met een gids die je de weg wijst. In hypnose kan  je veranderingen ervaren en invloed uitoefenen op lichamelijke gevoelens zoals bijvoorbeeld pijn. Als je enkele malen in hypnose bent gegaan onder leiding van een therapeut, kun je zelfhypnose beoefenen door middel van ingesproken cd's. Je ontdekt hoe je zelf meer en meer controle kunt uitoefenen op hoe je je  voelt, op je lichaam, op je reacties, en op je pijn en angst.

Hypnose in een behandelingsprogramma


Heel veel mensen hebben misvattingen over hypnose, wat hen bang maakt en de positieve effecten verstoort. Het is  belangrijk dat de omgeving van de cliënt, de familie en het behandelteam ook weten wat hypnose is en de patiënt positief steunen. Naast de zittingen met de hypnotherapeut wordt ook zelfwerkzaamheid van de patiënt gevraagd, zo kan er worden gewerkt met opdrachten, tekeningen en stemexpressie. Ook steunende woorden uit uw omgeving kunnen u helpen om uw motivatie te verhogen en alle positieve resultaten uit hypnose te halen die mogelijk zijn.
Je kunt positief voorbereid worden op de operatie en verdoving, wat een sneller herstel en een vermindering van nare gevolgen van de verdoving voorkomt.
Met hypnose kun je leren pijn te controleren.
Een groep kankerpatiënten in Engeland kreeg een cd om thuis te beluisteren, waarin hypnotische relaxatie werd aangeboden. Door dagelijks te luisteren, meldden de patiënten een verbetering van de positieve stemming, een vermindering van de depressieve stemming en een vermindering van angst en paniekaanvallen.
Na een leerproces met de hypnotherapeut, individueel of in groep, kunt u als patiënt uw eigen therapeut zijn om de pijn en angst beter te controleren.

Conclusie


Hypnose is een werkzame techniek die een ruimere plaats in de behandeling van kanker verdient, en voor alle patiënten een bijkomende hulp in hun behandelingsprogramma betekent.
Hypnose wordt bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het therapieprogramma gestart maar ook in latere stadia toont het positieve resultaten.
Hypnose sluit aan bij de wens van patiënten om een actieve rol in de behandeling te hebben en vergroot daardoor de zelfredzaamheid de eigen kracht en het verbetert de stemming.
Hypnose werkt bij pijncontrole, angstvermindering en bij het beïnvloeden van braakneigingen, die soms bij chemotherapie optreden.